Rondom de weide hebben we zo’n 25 knotwilgen staan. De wilgen hebben we allemaal zelf geplant, met ‘wilgenpoten’. We hebben na vijf jaar onze wilgen voor het eerst gesnoeid.
Op deze pagina vind je informatie over hoe je wilgen kan planten. Gemakkelijk, mooi in het landschap en ook goedkoop, en na enkele jaren heb je al een serieuze boom!
Het planten van wilgen is vrij eenvoudig: neem een zo recht mogelijke tak van een bestaande gezonde knotwilg en ontdoe die van alle zijtakken. Je kan al een behoorlijke dikke tak nemen, bv. zo’n 10cm diameter, zo heb je al meteen een redelijke boom. De lengte van de wilgentak is best ruim drie meter lang.
Je zaagt de tak pas op de juiste lengte nadat hij geplant is, zo ben je zeker dat al je wilgenpoten na planten even lang zijn.
Probeer zeker te zijn dat de wilgenpoten van gezonde wilgen komen. Heel wat wilgen in Vlaanderen zijn aangetast door de watermerkziekte.
Aan de onderkant van de wilgenpoten doe je 2 of 3 stroken van de bast af. Zo kunnen de wilgenpoten makkelijker water opnemen. Je kan dit makkelijk doen met een hakbijl.
Je kiest waar je de boom zal planten. Hou zeker een paar meter plantafstand tussen de bomen. De wilgenpoten zijn nu nog kaal, maar na enkele jaren hebben ze een behoorlijke kruin! Als ze te dicht bij elkaar staan, kunnen ze niet mooi uitgroeien.
Maak een put van 60 tot 70 cm diep, met de spade, of met een paaltjesboor. Maak de put niet te breed, zodat de wilgenpoot niet te los komt te staan. Plaats de wilgenpoot in de put en stamp de aarde rond de wilgenpoot goed aan, zodat er geen luchtgaten in de aarde zijn. Geef eventueel water.
Daarna zaag je de wilgenpoot op de gewenste hoogte. Zo ben je zeker zijn dat al je wilgen even hoog zijn. Wij hebben de wilgen gezaagd op 2m hoogte. Dus een bovengronds gedeelte van 2 meter en een ondergronds gedeelte van 60 à 70 cm.
Probeer het snoeivlak scheef te maken, zodat er geen water kan blijven opstaan. Wij proberen ook altijd om het snoeivlak naar het noorden/oosten te richten, zodat het geen slagregen vangt bij westenstorm.
Gebruik wanneer je snoeit best een ladder, zo krijg je het afgezaagde stuk zeker niet op je hoofd …
Omdat op het ezelhof de wilgen in de weide staan, moeten we de wilgen afschermen van de ezels en de schapen. Dit doen we met drie palen en daarrond “Bekaertdraad”.
De bovenkant van de drie palen kan je aan elkaar bevestigen met een latje, zodat de palen mooi recht blijven staan wanneer je de draad er rond spant (en wanneer de beestjes er zich eventueel tegen gaan schuren).
Het planten van de wilgenpoten moet gebeuren in de rustperiode van de boom (november – februari) en niet in periodes van vorst of sneeuwval (het is bovendien ook veel leuker op een zonnige rustige winterdag!).
In de lente verschijnen over de hele lengte van de stam bladknoppen: de knoppen onderaan de boom kan je makkelijk afknijpen wanneer ze nog klein zijn. Zo laat je alleen de bovenste takken groeien.
De eerste jaren is het dan ook belangrijk om de kruin wat uit te dunnen (snoeiwerk in de winter): te dicht bij elkaar groeiende takken zouden elkaar teveel verdringen. Om de 5 à 6 jaar kan de wilg dan helemaal “geknot” worden.
De dikke takken houden we voor de houtstoof, de fijne takjes zijn voor de beestjes. De beestjes krijgen in de winter elke dag een portie wilgentakken om te knabbelen en ze zijn er verzot op. Het houdt hen bezig (verveling tegengaan) en is goed voor hun darmtransit, als tegengewicht voor al het droogvoer dat ze in de winter krijgen. De fijne takjes eten ze volledig op, bij de dikkere takken pellen ze de schors eraf tot op het hardhout. Wanneer we zelf geen snoeisel van wilgen hebben, geven we snoeisel van de populieren, of snoeisel van wilgen van in de buurt.
In wilgenbast zit ook een beetje salicine, dat een aspirineachtige werking heeft.
Wat een informatief stuk! Ik ben zelf van plan om ook wat dikke takken te planten. Hebben jullie ze nog water gegeven of na het planten helemaal niet meer naar omgekeken?
En, puur uit nieuwsgierigheid, hoeveel tijd zat er tussen de ‘plant’ foto’s aan het begin van het stuk en de ‘snoei’ foto’s op het eind? Worden ze echt zo dik na 5 jaar?
Zou namelijk helemaal top zijn 🙂
Wat een goed artikel! wij gaan het ook proberen.
Ik heb heel veel dun wilgenhout liggen. Wie kan het gebruiken voor snipperhout of om te planten ?
015/ 52 76 78 af te halen in Tremelo tot 20 april 2016
Ik zoek langere dunne takken om een wilgenhut mee te bouwen ! jan.vandaele2@telenet.be
Gaaf, precies de informatie die we zochten, vanmorgen de mooie takken gezaagd en met het prachtige weer vandaag gaan we beginnen Dank U
Top, mooie uiteenzetting!
Wij gaan er ook zetten langs de beek tussen de ezelkes.
Mooi geschreven!
Wij hebben in ons voedselbos heel veel takkenwallen gemaakt.
Hoe lang kun je de gesnoeide takken laten liggen alvorens te planten?
Ben ik ook benieuwd naar. Nu planten kan dus niet meer, al te laat in het seizoen?
Dag Piet, geeft niet, ik heb er vorige week ook nog “gepoot”, bomen zijn nog relatief in rust… Dus doe gerust
Als iemand mij op weg kan zetten om een 3-tal geschikte wilgenpoten, zoals hier beschreven, te vinden, dan graag. Liefst in Limburg,
We zouden graag 20 knotwilgen willen planten langs een gracht grenzend aan onze tuin. Echter is de gracht gelegen in een woonstraat met aan de overzijde huizen en kan ik mij voorstellen dat de knotwilgen het zicht kunnen belemmeren van de bewoners. Is daar wetgeving rond?
Hoogstammige bomen op minstens 2 m van de perceelsgrens planten is hierbij de belangrijkste harde regel. Soms zijn er ook verkavlingsvoorschriften die bepalen wat er in een voortuin geplant mag worden. Er bestaat daarnaast ook wetgeving die bepaalt dat jij met je aanplant geen overmatige hinder mag veroorzaken aan je buur, waarbij wat ‘overmatig’ is voor interpretatie vatbaar is. In jouw geval lijkt me dat niet aan de orde.